By Vasco van der Boon, Gerben van der Marel

Op thirteen november 2007 doen zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie op ruim vijftig adressen in Nederland invallen. Een strafrechtelijk onderzoek legt een wijdvertakt fraudenetwerk aan de best van het Nederlandse bedrijfsleven bloot. De omvangrijke fraude met vastgoed van bedrijven als Philips, ABN Amro en Rabobank die justitie in kaart brengt, is gepleegd onder de ogen van gemeentebesturen en bekende Nederlanders als Joop van den Ende, Hans Wiegel, Jan Hommen en John Fentener van Vlissingen.

De verdachte projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren konden jarenlang, met hulp van accountants, bankiers en notarissen, ongestoord tientallen miljoenen bij hun bedrijven wegsluizen, zo is de verdenking. Het voormalige Bouwfonds en Philips Pensioenfonds claimen een kwart miljard euro schade te lijden.

In het najaar van 2009 begint het monsterproces. Sinds de spectaculaire inval van justitie in 2007 volgen de journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel voor Het Financieele Dagblad de ontwikkelingen in de zaak rond de grootste bedrijfsinbraak in Nederland ooit. De vastgoedfraude beschrijft voor het eerst de duistere kant van de Nederlandse vastgoedwereld, met zijn ons-kent-ons-cultuur, het gunnen van het grote geld en slapende toezichthouders.

Show description

Read or Download De Vastgoedfraude PDF

Similar Other books

Constant Touch: A Global History of the Mobile Phone

Cellphones are a ubiquitous expertise with a desirable heritage. There are actually as many cellphones on the planet as there are humans. we stock them round with us at any place we move. And whereas we used to simply converse into them, now mobiles are used to do all types of initiatives, from speaking to twittering, from enjoying a video game to paying a invoice.

My Mobile (January 2015)

Tested
Samsung Galaxy observe 4
HTC One (M8 Eye)
Microsoft Lumia 535
HP Omni 10

and extra

The Key to the True Kabbalah

Within the Key to the genuine Kabbalah, Franz Bardon demonstrates that mysticism of letters and numbers, the real Kabbalah, is a common instructing of serious antiquity and intensity. during the a long time, adepts of each time and position have completed the top degrees of magical attainment in the course of the realizing of sound, colour, quantity and vibration as embodied within the Kabbalah.

Additional info for De Vastgoedfraude

Example text

Hij beseft wie de verdachten zijn op wie het strafrechtelijk onderzoek is gericht. God, denkt hij, die lopen hier allemaal rond op de Zuidas. Op 14 november 2007 pakt Stoutenbeek om half tien ’s ochtends de telefoon in het kantoor aan de Zuidas en belt de secretaresse van de burgemeester. Hij wordt direct doorverbonden. ‘We hebben gedonder, Job,’ zegt Stoutenbeek. Hoewel de invallen een dag eerder hebben plaatsgevonden en het eerste nieuws al in de kranten staat, weet Cohen nog van niets. ‘Dit is ernstig.

Krenterig is Jan niet in het belijden van zijn liefde voor automobielen. Maar de ware maatstaf van succes is voor hem geld. En omdat Jan veel succes wil, heeft hij veel geld nodig. Heel veel geld. De drang naar financieel scoren spreekt Van Vlijmen in mei 2001 uit in het liber amicorum voor vertrekkend Bouwfondsbestuursvoorzitter Cees Hakstege. Een twintigtal leidinggevenden van Bouwfonds laat zich voor die gelegenheid fotograferen met hun lievelingskunstwerk. Behalve Jan van Vlijmen. Hij wordt gefotografeerd met de cleane witte muren van zijn werkkamer op de achtergrond.

De kantoren van de FIOD-ECD zijn uitgestorven. Iedereen met een bevoegdheid is vandaag op pad. Zij doen op 67 adressen in Nederland, België en Zwitserland doorzoekingen. Op nog eens veertig andere adressen vordert de FIOD-ECD de administratie op. In totaal komt op 107 adressen een ploeg van de FIOD-ECD over de vloer. Het is een militaire operatie. De wekdienst van de FIOD-ECD haalt op 13 november 2007 ook directeur Maarten Minderman van de Capelse projectontwikkelaar Willemsen Minderman uit zijn bed.

Download PDF sample

Rated 4.61 of 5 – based on 17 votes