By Martin Bossenbroek

Oorsprong van de apartheid. Eerste mediaoorlog. Voorproefje van de Eerste én de Tweede Wereldoorlog. De Boerenoorlog (1899-1902) behoort tot de meest intrigerende conflicten in de moderne geschiedenis. Het verschil in prestige tussen supermacht Groot- Brittannië en de twee nietige Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat, bewoond door afstammelingen van Nederlandse kolonisten, was once bizar groot. Toch moesten de Britten heel ver gaan om de oorlog te winnen, tot en met systematische terreur tegen de burgerbevolking.

De Boeren leken ten onder te gaan, als tragische helden van een afgesloten tijdperk. Maar na het verlies van de oorlog wonnen ze de vrede. Ze herschiepen Zuid-Afrika in een land van blanke meesters en zwarte knechten. Na het einde van de apartheid werden de rollen omgedraaid. Opnieuw lijken de Boeren ten onder te gaan, nu als tragische schurken. Alle aanleiding om terug te kijken op de oorlog die Zuid-Afrika verscheurde, tot op de dag van vandaag.

Martin Bossenbroek, auteur van historische klassiekers als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep, vertelt het hele verhaal, inclusief de cruciale Nederlandse inbreng. Hij verplaatst zich in alle partijen en volgt drie kleurrijke hoofdpersonen op de voet: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz. Nooit eerder werd de Boerenoorlog zo compleet en zo beeldend beschreven.

Show description

Read Online or Download De Boerenoorlog PDF

Best Other books

Constant Touch: A Global History of the Mobile Phone

Cellphones are a ubiquitous expertise with a desirable background. There at the moment are as many cellphones on this planet as there are humans. we feature them round with us anywhere we cross. And whereas we used to simply converse into them, now mobiles are used to do every kind of initiatives, from chatting with twittering, from enjoying a online game to paying a invoice.

My Mobile (January 2015)

Tested
Samsung Galaxy word 4
HTC One (M8 Eye)
Microsoft Lumia 535
HP Omni 10

and extra

The Key to the True Kabbalah

Within the Key to the genuine Kabbalah, Franz Bardon demonstrates that mysticism of letters and numbers, the genuine Kabbalah, is a common instructing of serious antiquity and intensity. through the a long time, adepts of each time and position have accomplished the top degrees of magical attainment throughout the figuring out of sound, colour, quantity and vibration as embodied within the Kabbalah.

Extra info for De Boerenoorlog

Sample text

Hij beseft wie de verdachten zijn op wie het strafrechtelijk onderzoek is gericht. God, denkt hij, die lopen hier allemaal rond op de Zuidas. Op 14 november 2007 pakt Stoutenbeek om half tien ’s ochtends de telefoon in het kantoor aan de Zuidas en belt de secretaresse van de burgemeester. Hij wordt direct doorverbonden. ‘We hebben gedonder, Job,’ zegt Stoutenbeek. Hoewel de invallen een dag eerder hebben plaatsgevonden en het eerste nieuws al in de kranten staat, weet Cohen nog van niets. ‘Dit is ernstig.

Krenterig is Jan niet in het belijden van zijn liefde voor automobielen. Maar de ware maatstaf van succes is voor hem geld. En omdat Jan veel succes wil, heeft hij veel geld nodig. Heel veel geld. De drang naar financieel scoren spreekt Van Vlijmen in mei 2001 uit in het liber amicorum voor vertrekkend Bouwfondsbestuursvoorzitter Cees Hakstege. Een twintigtal leidinggevenden van Bouwfonds laat zich voor die gelegenheid fotograferen met hun lievelingskunstwerk. Behalve Jan van Vlijmen. Hij wordt gefotografeerd met de cleane witte muren van zijn werkkamer op de achtergrond.

De kantoren van de FIOD-ECD zijn uitgestorven. Iedereen met een bevoegdheid is vandaag op pad. Zij doen op 67 adressen in Nederland, België en Zwitserland doorzoekingen. Op nog eens veertig andere adressen vordert de FIOD-ECD de administratie op. In totaal komt op 107 adressen een ploeg van de FIOD-ECD over de vloer. Het is een militaire operatie. De wekdienst van de FIOD-ECD haalt op 13 november 2007 ook directeur Maarten Minderman van de Capelse projectontwikkelaar Willemsen Minderman uit zijn bed.

Download PDF sample

Rated 4.92 of 5 – based on 17 votes